Stratum

Ontdek de Turkse keuken

Kookworkshop pure food pure taste Eindhoven

Dat ik van lekker eten houdt staat vast en ik sta dan ook geregeld in de keuken te kokkerellen. Een kookworkshop is daarentegen compleet iets anders. Ik moest nu koken voor 10 andere fanatieke thuiskoks. Benieuwd hoe me dat af ging? Lees dan verder! 

Een persoonlijke touch

We werden welkom geheten door Gülnur, het gezicht achter Pure food & Pure taste. Het geweldige welkomsdrankje was de geheime limonade van haar tante. Ook kregen we een geweldig glaasje gevuld met geitenkaas, gecombineerd met wat slagroom en vijgen. De toon voor de avond werd al gezet.

Terwijl we allemaal aan het genieten waren van de welkomsgerechtjes, vertelde Gülnur haar verhaal. Zo kwamen we erachter dat de vijgen die in ons glas zaten, van haar oma uit Turkije waren. Het eten van de avond heeft dus al een hele reis gemaakt voordat het bij ons op tafel komt te staan. Eigenlijk komt het familie verhaal steeds weer terug. Zo komen de olijven uit de boomgaard van haar oma en maakt haar moeder de granaatappelsiroop. Door dit verhaal te vertellen, krijg je echt het gevoel alsof je bij haar familie hoort en dat je met haar familie aan het koken bent. Dat vind ik dan weer echt het mooie wat eten met mensen kan doen, het verbindt je en zorgt voor eenheid.

Turkse kookworkshop Eindhoven

Aan de slag met de Turkse keuken

De recepten werden uitgelegd en de taken verdeeld. Tijd om aan de slag te gaan! Ik mocht me ontfermen over de bulgur soep. Even zoeken waar alles stond en na een tijdje stond mijn soepje lekker te pruttelen. Tijd om lekker wat foto’s te maken en rond te kijken bij de anderen.

De kookworkshops worden gegeven in een prachtige kookstudio op de Hallenweg, net achter de Hoogstraat. Het duurde dus ook niet lang voordat deze keuken heerlijk begon te ruiken. Er werden verschillende tapenades gemaakt, bulgur gnocci en een lamsstoof. Je stond ongeveer met drie of vier man aan een tafel. Genoeg plek om lekker je eigen ding te doen, maar toch in de gaten te houden wat de anderen allemaal aan het doen waren. Hierdoor kon je heel leuk met iedereen een praatje maken en heerlijke receptjes uitwisselen. Dit vond ik zo leuk. Doordat iedereen met zijn/haar ingrediënten bezig was, kwamen er hele leuke gesprekken naar boven. Wat maak jij met aubergine? Ik heb ook nog een lekkere curry voor je. Zo ging het maar door. Er kwamen allerlei nieuwe ideeën naar boven en iedereen vulde elkaar mooi aan. Ook ik terwijl ik helemaal niet super vaak in de keuken sta!

Gülnur liep bij iedereen rond en ik vind het echt heel knap hoe ze het overzicht bewaart. Op zo’n avond gebeurt zo ontzettend veel. Dan hielp ze mij weer met het op smaak brengen van de soep, toch maar wat extra komijn en zout erin. Dan was ze weer aan het helpen met de laagjes van het filodeeg. Overal kwam ze wel even helpen en tips geven. Hierdoor was het en heel persoonlijk en leerde je ook echt iets van de avond, zonder dat je continu op je vingers getikt wordt. Alles was heel vriendelijk en vooral heel leuk!

De keukenwerkkertjes begonnen te rinkelen, dus werd het tijd om aan tafel te gaan. De tafel was prachtig gedekt door de medewerkster van  Kookschool Kunsten. Iedereen mocht zijn eigen gerechtje presenteren aan de groep. We begonnen met drie heerlijke tapenades en vers brood. Vooral die met bietjes verraste me, want meestal ren ik hard weg bij bieten.

Als tussengerecht kwamen de twee verschillende soepen op tafel. Een linzensoep en mijn bulgur soep. Tijdens het koken werd er al gespeculeerd dat mijn vegetarische linzensoep lekkerder was dan de gewone linzensoep. Dat is dan toch wel weer een win puntje voor mij! Stiekem werd er daarna nog wat groentebouillon aan de kippenbouillon toegevoegd, waardoor hij toch nog een beetje lekkerder werd.

Bij de soep werd een geweldige fetasigaar gegeten. Dit wordt echt mijn nieuwe tussengerecht tijdens de feestdagen! Daarna kwam mijn vegetarische hoofdgerecht met bulgur gnocchi. Op deze manier had ik bulgur nog nooit gegeten, maar ik moet toegeven dat het echt een hele goede combi was. Hij was niet zo zwaar als normale gnocchi en natuurlijk helemaal Turks.

Het bijzondere aan deze avond vond ik dat we helemaal geen vreemden van elkaar waren. Ik kwam alleen naar de workshop, maar heb me geen moment alleen gevoeld. Al snel heb je een praatje, want praten over eten is natuurlijk super laagdrempelig. De notities in mijn mobiel waren dan ook al snel gevuld met allerlei tips en receptjes. Ook aan tafel was het super gezellig. We praatte over onze hobby’s, andere kookworkshops en natuurlijk over onze leuke stad Eindhoven! Tussendoor maakten we de borden op voor het volgende gerecht en zo vloog de avond voorbij.

Natuurlijk moet je zo’n gezellige avond wel afsluiten met een geweldig toetje! Deze is nog in bakjes meegegaan naar huis, zo lekker vonden ze hem. Je denkt al heel snel aan baklava, maar tijdens deze avond leerde ik dat Turks eten nog zo veel meer is. Lekker aan de slag met verse ingrediënten en vooral heel veel nieuwe ingrediënten. Tijdens de avond heb ik foto’s van de verpakkingen gemaakt, zodat als ik naar de Turkse supermarkt zou gaan, ik de producten nog terug zou kunnen vinden. Vooral de feta was echt heel erg lekker!

Als beginnend keukenprinses was dit toch wel echt een dik geslaagde avond. Ik kon vastleggen wat ik het liefst doe: eten en het verhaal van Gülnur. Ik vind het super mooi dat ik haar passie voor Turks koken heb mogen ervaren en met jullie kan delen. Wees niet bang om je alleen in te schrijven. De eerste vijf minuten zijn een beetje spannend, maar daarna is het ijs gebroken en is iedereen vrienden van elkaar. Houd de website, Facebook en Instagram goed in de gaten en schrijf je zeker in voor een van haar workshops!

3 Comments

 • Reply
  Sione Olfers-van Tongeren
  5 december 2018 at 1:33 pm

  Wat heb je dit mooi verwoord! Mag KookSchoolKunsten je verhaal delen op social media en website?

  • Reply
   Foodieseindhoven
   5 december 2018 at 2:07 pm

   Ja tuurlijk! Heel graag zelfs, leuk!!

 • Reply
  Gülnur Nielen - Saridayi
  5 december 2018 at 7:39 pm

  Nogmaals heel hartelijk dank en het was een gezellige avond!

Leave a Reply